Planera ditt räcke – att tänka på

Vilken stil gillar du?

Behöver du ett altanräcke, ett nytt balkongräcke eller trappräcke? Första steget är förstås att bestämma vilken sorts räcke du vill ha. Titta på vilken stil ditt hus och din tomt har, och fundera över vilken känsla du vill förmedla. Vill du strama upp tomten och ge en mer modern, stilren look, eller vill du mjuka upp och skapa en mer känslosam atmosfär?

Välja material

Valet av material kommer först när du ska planera ditt räcke: trä, smide eller metall? Trä är ett varmt material som upplevs som mjukt och inbjudande i nästan alla sammanhang. Det kan dessutom målas i en mängd kulörer för att passa perfekt, och med olika stolpar, reglar och spjälor kan du enkelt skapa din egen räckesmodell om du inte vill välja en färdig design. Smide är ett exklusivt val som ser påkostat och tidlöst ut, och även här kan du välja bland en mängd olika modeller, och även specialanpassa en hel del efter egna önskemål. Metall är praktiskt och enkelt, hållbart och stilrent.

Sträcka

Hur lång är sträckan där ditt räcke ska vara? Mät ordentligt och ta hänsyn till hur många hörn och ändar som behövs. Det påverkar kostnaden.

Underlag

Nästa steg i att planera ditt räcke är att titta på sträckan där räcket ska vara. Är det en rak sträcka eller har den hörn? Hur många? Hur är underlaget – är det mjukt, berg, betong? Om underlaget är plant eller sluttande är också viktigt att ta hänsyn till. Då är det nämligen troligt att åtminstone någon sektion behöver specialbeställas om räcket är uppbyggt av sektioner. Det kan också behövas extra stag för att behålla stabiliteten.

Ritning

Om du inte vet på förhand vilket material du behöver, eller om du inte planerar att bygga räcket själv, behövs en ritning för att du ska kunna få en korrekt offert. Markera hörn och ändar, lutningar och annat som behövs.

Begär offert

Genom Stängselbutiken kan du begära en offert för ditt räcke, oavsett om du planerar att bygga det själv eller om du vill ha montaget utfört av våra montörer. Offerten är gratis och inte bindande.