Trappräcken i trä, smide & metall

Trappräcken i olika stilar

Ett nytt trappräcke kan förändra trappans utseende drastiskt, och ge hela omgivningen en helt ny känsla. Här finns möjligheten att verkligen påverka: lantligt och traditionellt eller modernt och stramt? Trappräcken skiljer sig från andra räcken i och med den skarpa lutningen, och medan vanliga räcken ofta säljs i färdiga sektioner eller standardmått måste trappräcken ofta specialbeställas eller byggas på plats efter de mått som behövs.

Material

Precis som andra räcken kan trappräcken byggas eller monteras i många olika material. Träräcken är absolut vanligast när själva trappan är byggd av trä, även om andra materialval också förekommer, men om trappan är i sten eller betong är det populärt med smidesräcken eller metallräcken.

Träräcken

Träräcken kan antingen byggas med liggande reglar och en ledstång, eller med vertikala spjälor. Om man väljer att bygga trappräcket med spjälor måste dessa förstås sågas till för att passa lutningen på trappan, men en fördel är samtidigt att man kan påverka stilen väldigt mycket genom att använda olika utsågningar i spjälorna. Helt raka kanter ger en klassisk och enkel känsla medan svarvade spjälor blir mer lantligt och romantiskt.

Smidesräcken

Räcken i smide användes mycket förr och man ser många som fortfarande är vackra efter femtio år. Idag är smidesräcken mer populärt än någonsin – troligtvis då de möter vår generations krav på flexibilitet och design samtidigt som hållbarheten är oantastlig. Trappräcken i smide  går att få i en mängd olika modeller och variationer, men kräver så gott som alltid att man specialbeställer färdiga sektioner för att de ska passa perfekt med trappen.

Metallräcken

Ett trappräcke i metall kan se ut på olika sätt, men är så gott som alltid specialbeställda efter trappans mått. En del har bara en ram av metall medan andra har sidor täckta av stängselnät.

Vad kostar ett trappräcke?

Kostnaden för ett trappräcke varierar kraftigt beroende på materialval och modell. Ett enkelt trappräcke i trä med endast en liggande regel och en ledstång är förstås det allra billigaste, medan ett måttbeställt smidesräcke ligger bland de dyrare alternativen. För smidesräcken skiljer sig dock priserna ordentligt åt beroende på modell och huruvida de är helgjutna eller endast profilsmide. Genom att titta på priser för sektioner i standardmått får man en uppfattning om kostnaden, men ofta behövs en offert som tar hänsyn till specifika mått och byggomständigheter. En kostnadsfri offert kan du begära här.